Week 164: Rekbare doek

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 17:04

Deze week gaan we eindelijk aan de slag met de meest gekende aller draagsystemen: de rekbare doek. Deze lange lap stof, ongeveer 5 meter, heeft een rekbaar karakter, wordt ook wel eens een stretchy wrap genoemd en is ideaal voor de eerste periode.

De stof zelf is tricot, dat betekent dat het geen geweven stof is waar je een warp en een weft hebt, maar een gebreide stof, een beetje zoals een trui, of T-shirt.

Deze doek komt in verschillende kleuren en samenstellingen, soms zelfs met print, afhankelijk van wat de specifieke fabrikant aanbiedt. Heel veel draagmerken hebben in hun gamma ook een rekbare doek. Zo heb je tegenwoordig niet alleen 100% katoenen rekbare doeken, maar ook doeken met spandex en elastan, met tencel, bamboo, wol, hennep.... 

Net zoals we ook al aangaven bij de geweven doek zit er ook bij de rekbare doek veel verschil in rekbaarheid, breedte, lengte en dikte. De ene stretchy is de andere niet, sommige hebben enkel verticale rek, andere zowel verticaal als horizontaal.

Voor deze doek is er maar 1 knoop mogelijk voor de beginnende knoper, namelijk de PWCC of pocket wrap cross carry. Hierbij heb je voor voldoende stevigheid 3 lagen stof over de rug van je kindje. Het voordeel van deze techniek is dat je de doek al kan omdoen alvorens je kindje er in te plaatsen, en dat hij voor elk lijf (binnen proportie) past. 

Afhankelijk van jouw knooptechniek, het materiaal van de doek en diens rekbaarheid en het gewicht van je kindje is een rekbare doek geschikt van ongeveer een gemiddelde newborn in maat 50 tot ongeveer 8-9 maanden leeftijd. We spreken hier minder over broekmaat, maar kijken eerder naar ontwikkelingsniveau en gewicht. De meeste mensen geven aan dat rond de leeftijd van 9 maanden het niet meer lukt om hun kindje comfortabel geknoopt te krijgen en dit hangt dus af van hoe zwaar je baby is en hoeveel je kindje van de wereld wil ontdekken, de mate waarin hij of zij zich gaat afzetten dus.

 

Wat vinden wij er zelf van? Dankzij de juiste knooptechniek en het feit dat je deze doek kan voorknopen is dit een echte topper bij de eerste maanden van een baby. De doek is heel aaibaar, zacht en soepel. Wanneer mensen het als zwaar ervaren blijkt vaak dat er verbetering in techniek mogelijk is, tot op zekere hoogte. Door de drie lagen is het wel een warm draagsysteem, maar het draagt heel comfortabel door de zachte stof.

 

- Iedere drager is anders, elke mens heeft andere voorkeuren. Of deze iets voor jou is, weet je pas als je het uitprobeert. -