week 60: ringsling

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 16:15

Een nieuwe week, een nieuw draagsysteem. Week 60 al, dus tijd voor iets anders: de ringsling.

Als consulent krijgen we behoorlijk veel vragen over dit draagsysteem, want het ziet er zo handig uit. Wel een ringsling kan best handig en snel zijn, maar het vraagt wel even wat techniek om hem onder de knie te krijgen en aangenaam en veilig te kunnen gebruiken.

In basis is het een doek (liefst uit draagdoekenstof omdat deze een aangename diagonale rek heeft, maar geen horizontale of verticale rek) van gemiddeld zo'n 2 meter (sommige merken hebben maatvoeringen zoals S-M-L) met aan de ene kant 2 slingringen (gegoten aluminium) vastgenaaid. De manier waarop deze genaaid zitten, noemen we de schouder/shoulder. Hier zijn namelijk verschillende manieren van te vinden, gathererd, semi-gathered, floated, pleated, etsy, hybrid, padded,... , die allemaal op een andere manier dragen. Welke bij jou past is heel persoonlijk en moet je even uittesten.

Met een ringsling draag je je kindje op je heup, dus aan de zijkant, met de doek over je diagonale schouder en de ringen ter hoogte van je sleutelbeen. Dit geeft een asymmetrische beslasting van je lichaam. Voor mensen met bekkenklachten niet ideaal. De meeste mensen houden deze draagwijze ook niet heel erg lang vol en gebruiken een ringsling dus als extra draagsysteem voor de korte draagmomentjes, van en naar de auto, voor het ophalen van broer of zus aan de schoolpoort, of voor beentjes die soms nog moe worden. Door het klein opvouwbare karakter is hij heel erg compact mee te nemen.

Een ringsling past altijd, voor een newborn en een kleuter, en voor een smalle mama en brede papa, al moet die laatste mss wel even kijken naar een langer exemplaar.

Wat vinden we er zelf van? Door de grote verscheidenheid aan schouders, en de verschillende materialen die op de markt zijn, gaande van 100% katoen over blends met zijde, wol, linnen, bamboe, tencel, netel, ... noem maar op, en verschillende diktes van stoffen, is er voor iedereen en elke leeftijd wel een ringsling te vinden. De asymmetrische belasting is niet voor elk lichaam fijn, maar de meeste mensen kunnen korte stukjes best aan.

 

- Iedereen is anders en heeft andere voorkeuren. Ook voor een ringsling is het handig om eerst te gaan passen wat voor jou werkt alvorens over te gaan tot aankopen. -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.