Een nieuwe maandag, een nieuwe drager. En deze keer een heel erg nieuwe. Recent ontwikkeld in België, de Izzzi. Volgens de ontwerper een simpele en innovatieve draagoplossing voor pasgeboren baby’s en gemaakt om jou te helpen met wat jij het liefst doet, dragen. Deze drager is ontwikkeld voor de moderne stadsmens voor gebruik zowel binnen- als buitenshuis. De Izzzi is een buitenbeentje, ten opzichte van alles dat we hiervoor al gezien hebben (en waarschijnlijk hierna nog zullen bespreken).
De Izzzi werd ontworpen voor kinderen tussen geboorte en 6 maanden (geen kledingmaataanduiding bij deze drager inderdaad). Voor de allerkleinsten is er een verkleinkussentje voorzien. Hij is getest tot 9 kg. Waaronder de meeste kinderen tot 6 maanden wel blijven. Wij merkten echter dat een stevige baby in maat 68 wel op het randje zit. Het riempje om je kindje vast te maken is ook minder handig in gebruik en wat aan de korte kant.
In de Izzzi worden baby’s niet rechtop met de buik tegen jou borst en de beentjes in hurk-spreidzit gedragen. Maar in een diagonale liggende houding gelijkaardig aan het wiegend dragen op de arm. Je maakt je baby eerst vast in de drager en doet dan de drager om. De drager kan aan de voetjes van de baby verkort worden en zo op maat van de baby gemaakt worden. Het viel ons tijdens het testen op dat de koordstoppers niet zo goed werkten, waardoor de drager niet mooi verkleind bleef. De drager is volledig gemaakt uit rekbare synthetische materialen.
Als ouder is deze drager volgens de fabrikant simpel aan te doen eens je weet welke band waar moet zitten bij het optillen van de baby in de drager. Je hebt enkel 1 trekkoordje om aan te spannen en dat is het. Ook bij deze koordstopper merkte we dat het touw niet altijd even mooi aangespannen blijft, maar soms terug losser schuift. Belangrijk als ouder is er op te letten dat je je baby voldoende hoog/recht plaatst. Je kan je baby ook makkelijk heel horizontaal gaan dragen, en dat is geen goed idee. De producent zegt dat deze drager voor iedereen past. Daar zijn wij het niet mee eens. Bij 1 van ons hing deze drager namelijk al te laag. Voor kleine, magere ouders wordt het dus moeilijk om de baby mooi te positioneren en strak genoeg te houden. Daarnaast vermoeden we dat zeer grote of stevige ouders de drager niet comfortabel om kunnen doen, simpelweg omdat de banden niet te verstellen en dus te verlengen zijn.
Wat vinden wij ervan: het is fijn dat er in Vlaanderen gezocht wordt naar oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen die het moderne stadsleven met zich meebrengt. Echter zijn wij als kritische consulenten minder opgetogen over deze drager. De elastische stof zorgt dat de drager moeilijk mooi strak rond ouder en kind te vormen is en dat er steeds speling blijft. Synthetische stoffen hebben, hoe doordacht en getest ze ook zijn, niet onze voorkeur wanneer het over baby’s gaat. Daarnaast is de stof ook heel glad. Dat maakt dat de banden makkelijk van je schouders af glijden, of in je nek glijden. Al maken ze de drager natuurlijk wel heel licht. In de band die als eerste over je hoofd gaat zit een koord om aan te spannen. Dit voel je in je rug zitten. Dit kan het dragen minder aangenaam maken. In de band die je als 2de over je hoofd doet zit een bandje dat heel makkelijk draait. Het feit dat beide banden over je hoofd moeten zorgt ook voor verwarring en maakt het aandoen en zeker het terug uitdoen niet zo simpel als de fabrikant beweert. Door het licht asymmetrische karakter van de drager is het ook niet direct de meest comfortabele drager om lange afstanden mee te gaan wandelen. Het verkleinsysteempje onderaan kan zorgen voor druk op de voetjes, wat een strekreflex tot gevolg heeft. Het liggend karakter van deze drager brengt ook het gevaar met zich mee dat de kin op de borst kan zakken, zeker als de drager niet op de juiste hoogte gepositioneerd wordt/kan worden/blijft. De band die achter het hoofdje van je baby hoort, schoof bij ons allebei weg, waardoor het hoofdje wegzakte/inzakte. Algemeen vinden we dat er teveel ruimte is om fouten te maken bij deze drager waardoor hij een stuk minder veilig is dan zou moeten.
-Iedere drager heeft een pasvorm. En ieder persoon is anders. Niet iedere drager past voor iedere persoon. Daarom is goed passen voor je een drager koopt van groot belang.-
Reactie plaatsen
Reacties