Het Noorse merk BeSafe is vooral bekend om zijn degelijke autostoelen en accessoires daarvoor. Maar recent ontwikkelden ze de BeSafe Haven, hun ergonomische drager.
Dit is een full buckle drager. Je hoeft dus niet te knopen. Deze drager kan je gebruiken vanaf ongeveer maatje 62 tot maatje 80. Dat komt overeen met de leeftijd van een baby tussen 3 maanden en 1 jaar. Hoewel de producent zelf aangeeft dat het vanaf 4 weken kan verdwijnt een zo jong kind volledig in de drager. Wat de kans op rebreathing (het opnieuw inademen van de uitgeademde zuurstofarme lucht) significant verhoogd. Er is ook zo goed als geen ondersteuning van de nek. Tenzij je het rugpand tot boven toe ritst. Maar dit kan dan weer voor druk op het achterhoofdje zorgen (foto onderaan) en een afzetreflex triggeren. Je kan de zitbreedte aanpassen door de ritsjes onderaan het rugpand meer of minder open te doen. De hoogte van het rugpand pas je aan door de rits centraal bovenaan het rugpand meer of minder open te doen.
Met deze drager kan je je kind niet enkel op je buik naar je toe of op de rug dragen, maar ook met het gezicht van de baby van je weg (face forward). Wanneer je dit laatste wil doen blaas je eerst een kussentje op dat in de heupband zit. Je zet het kind dan op dit kussentje. In deze positie krijg je naar onze professionele mening je kindje helaas niet in een mooie ergonomische houding.
Als ouder draag je bij buikdragen de schouderbanden gekruist. Het kliksysteem dat Be Safe gebruikt is totaal anders dan bij de meeste dragers. Aanspannen gebeurt naar voor en door op de gesp te drukken kan je de schouderbanden losser maken. Het systeem is beveiligd om te vermijden dat het per ongeluk zou loskomen (of dat je kind het zou losmaken). Bij rugdragen is het praktisch onmogelijk om de banden aan te spannen, enkel een 2de persoon kan dit voor je doen.
Wat vind ik er zelf van: Het is een drager waar goed over nagedacht is, al laat de uitvoering toch te wensen over. De rits en de gespen zijn zeker heel innovatief, al hebben deze dus zeker ook nadelen (hoogte moeilijk aanpasbaar, aanspanmogelijkheden en zwaar!). De drager zelf is tamelijk warm gevoerd, dus ook niet ideaal. Hoewel er een samenwerking met Die Trageschule geclaimd wordt, slaan ze toch hier en daar de bal mis. Voorlopig blijf ik toch enkel fan van hun autostoelen.
- Iedere drager heeft een pasvorm. En ieder persoon is anders. Niet iedere drager past voor iedere persoon. Daarom is goed passen voor je een drager koopt van groot belang -
Reactie plaatsen
Reacties