Week 173: Didygo

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 12:03

Vandaag kozen we opnieuw voor een drager van het alom bekende draagmerk Didymos. Dit Duitse bedrijf is een van de oudst bekende draagmerken en is dus ook al verschillende jaren actief bezig met het ontwerpen van draagdoeken en draagzakken.

Dit keer komt de onbuhimo aan bod, de Didygo. Een onbuhimo, deze Japanse benaming voor een typische rugdrager zonder tailleband, is een heel aparte drager, en wordt vaak ingezet bij mensen die liever geen tailleband hebben, dus een simpel en snel draagmiddel voor kinderen die vaak op en af de rug willen, of voor mensen die geen tailleband kunnen verdragen door bijvoorbeeld een zwangerschap. 

Bij deze Didygo rust net als bij andere onbuhimo's het gewicht vooral op de schouders. Je draagt deze drager hoog op de rug waarbij de schouders van je kindje gelijk komen met die van jezelf. Door het ontbreken van de tailleband is deze drager anders van inwerkende krachten op het rugpand en dus op het kind in kwestie. Daarom raden wij aan om pas te dragen met een onbuhimo als je kindje los stapt.

Dit model van Didymos is eenvoudig. De schouderbanden zijn breed, steviger gevoerd en lopen wat taps toe. Bovenop de schouderbanden zitten pfa's (perfect fit adjusters) die de lengte van de padding kunnen verzetten. Je kan slechts in 1 richting aanspannen door de gesp onderaan op de banden. 

Het rugpand is doorlopend met het slaapkapje, je hebt dus geen echte bovenrand, voorzien van legpaddig, en is niet in hoogte instelbaar. In de zitting is wel een koordje met koordstopper ingewerkt om de breedte aan te passen, zodat hij ongeveer past van maat 68/74 tot en met maat 98.

 

Wat vinden we er zelf van? Een onbuhimo moet je liggen door de drukverdeling. Deze specifieke Didygo heeft tamelijk harde vulling in de schouderbanden die niet iedereen fijn vindt, en ook de breedte ervan is soms te ruim. Het rugpand had voor de standaard peuter en kleuter wel wat langer en breder gemogen, nu past hij eigenlijk voor kinderen die nog te klein (lees: onvoldoende sterk ontwikkeld in core en rug) zijn om op deze manier gedragen te worden. De stof is uiteraard wel fijne draagdoekenstof en de drager is eenvoudig in gebruik.

 

- Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en voorkeur. Elke drager heeft zijn eigen snit en model. Of jij deze specifieke drager fijn en comfortabel vindt, weet je enkel door goed te passen.-