Week 170: Twist

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 17:08

Deze week een speciale wrapconversie: de Twist. Deze draagzak werd ontworpen door Diensdragers in samenwerking met Rosalie Fournier, collega draagconsulent uit Nederland. 

Het is een draagzak die geconverteerd wordt, of ik moet zeggen werd, want Nadine, de dame achter Diensdragers is onlangs gestopt met haar bedrijf. Dit betekent dat er een draagdoek verknipt wordt om een drager van te naaien.

Het idee achter de Twist is een drager te creëren die voor de hele draagperiode past. Het model van de Twist heeft een verstelsysteem waarmee je de drager kan aanpassen aan de grootte van je kindje door de rechte, zachte, dikgevulde tailleband om zichtzelf te twisten. De breedte kan je aanpassen door een tunnelsysteem rond de tailleband en klittenband, en door elastieken in het rugpand ingewerkt. Volgens de ontwerpers past deze drager op deze manier voor een newborn in maat 50 tot en met een kind in maat 116. Onze ervaring leert dat dit wel heel erg ruim genomen is en dat geen enkele drager die zoveel maten overbrugt dit doet zonder dat er toegevingen gedaan werden op gebied van ergonomie en ondersteuning. Zo ook voor deze Twist carrier.  Wij stellen dat een stevige baby in maat 56/62 er in past tot ongeveer maat 98/104 en door het ontwerp waardoor je meteen een dikke tien cm twist en dus stof inkort zijn er ook kledingmaten die eigenlijk niet juist in de drager passen. 

Het is in hoofdzaak een fullbuckle drager, maar er zijn ook halfbuckle modellen op de markt. Bij de fullbuckle versie zijn de dikgevulde schouderbanden voorzien van pfa's, en eindigen ze in webbing met een dubbel aanspanbare klikgesp eraan waardoor je kan kiezen of je recht of gekruist draagt. Je hebt eveneens de optie om de schouderbanden aan de tailleband te klikken. De gebruikte webbing is de meest stugge in zijn soort en spant moeilijk aan.

De drager heeft een typische herkenbare zandlopervorm, halverwege zit knoopsgatelastiek, evenals bovenaan. Hierdoor kan je dus veel verstellen.

 

Wat vinden we er zelf van? Het systeem om te twisten heeft niet onze voorkeur. In dit geval is er gekozen voor een 2,5cm dikke padding van de tailleband en de drie lagen stof van de tunnel eroverheen maken het geheel log en veel te dik voor een kleine baby. Dat geldt ook voor het smallere deel, drie lagen zijn nodig om de stevigheid en dus veiligheid van de drager te garanderen bij een groot kind, maar voor een kleine baby is het gewoonweg veel te veel stof. Een mooie M houding is niet mogelijk, kleine babybillen kunnen niet over de band heen geplaatst worden. En je vergroot de drager met een grote 10 cm aan stof wat voor de kleintjes teveel is. Je kan dit oplosssen door de drager als schortmodel te gebruiken. Helaas blijft het geen simpele drager, veel gespen en afstelmogelijkheden en daarnaast veel stof. Door het model is het middenstuk het smalste, en heb je bij een groter kind niet genoeg knie tot knie ondersteuning omdat dat deel taps toeloopt. Een bovengrens van 116 aanhouden klopt dus niet. De snit zelf lijkt in theorie ideaal, maar in praktijk blijkt bij verschillende lichamen de drager open te staan en dus niet genoeg omsluiting en ondersteuning te bieden, het is namelijk geen custom drager, maar enkel een wrapconversie met een standaard patroon. Verder zijn we geen fan van knoopjes op een grijpbare plaats voor babyhandjes en mondjes. 

 

- Iedere drager heeft een ander model, en elk lichaam is anders van model. Twee modellen op elkaar afstellen vraagt pas en maatwerk. -