Week 76: Geweven draagdoek

Gepubliceerd op 13 juni 2022 om 10:15

Omdat ik deze week de jaarlijkse kaarsjes mag uitblazen, kozen we vandaag voor onze persoonlijke favorieten: de geweven draagdoek.

De reden dat we nog niet eerder aan de slag gingen met dit systeem is dat het zo ongelooflijk veelzijdig is. Er kunnen hele boeken over geschreven worden. Daarom gaan we ons hier beperken tot de basis.

Een geweven draagdoek bestaat uit een lange lap stof uit 1 stuk die geweven werd, de warp bestaat uit vele draden die doorkruist worden door de weftdraad. Hierdoor ontstaat een diagonale rek, welke zich fijn rond het lichaam van jou en je kindje drapeert, en ook kan ingezet worden bij knooptechnieken ter ondersteuning van de zwangerschap.

De geweven doeken bestaan in allerlei maten en materialen, van dierlijk, naar plantaardig en zo gek als je het maar kan bedenken, met heel wat mogelijke patronen en weeftechnieken, met de hand of machinaal. Daardoor is geen enkele doek hetzelfde, verschillende diktes, lengtes, grip en glide. Bepaalde materialen en wevingen hebben andere eigenschappen en dragen daarom ook weer anders.
In de basis kan je ook heel veel verschillende knopen toepassen, van enkellaags voor een newborn met een hele dunne soepele niet te brede doek, tot een meerlaagse knoop met een heus deken/tapijt. Een geweven doek past altijd, je kan je kindje met 1 en dezelfde doek knopen van newborn tot ver in de kleurertijd. 

Wat je nodig hebt van maat hangt af van je eigen kledingmaat en de knoop die je wil doen. 
De standaard buikknoop doe je met je base size, voor mensen met maat 36-42 is dat een maat 6, ongeveer 4,60cm doek. Ben je kleiner/smaller dan gemiddeld dan is een maat 5 (4,20cm) je basis, ben je wat struiser gebouwd dan kies je beter voor 5,20cm of maat 7. En dan heb je nog kortere doeken die je weer anders kan knopen.

Wat vinden we er zelf van? Omwille van het vermogen om zich mooi rond je lijf te vormen verdeelt een geweven draagdoek de druk optimaal, wat wij net heel aangenaam vinden. En hoewel het knopen vaak heel ingewikkeld lijkt, het vraagt wel een beetje techniek, is het aanleren van een knoop iets dat je in je vingers moet krijgen en moet oefenen. 
De lange lap stof schrikt ook wel af en ligt vaak op de grond terwijl je staat te knopen. De meeste knopen kan je ook maar tot op een bepaalde hoogte voorknopen, dus je moet je ten allen tijde bewust zijn van valgevaar. Tegelijkertijd je kindje knopen, positioneren, ondersteunen en aanspannen, is iets dat ook weer heel persoonlijk ligt. Voor sommige mensen is het teveel gedoe, bij anderen rolt het er vanzelf uit. 

Ook voor een geweven doek geldt dat uitproberen een goed idee is. Zo kan je ondervinden wat je juist fijn vindt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.